Modern rusztikus

A család abban a szerencsés helyzetben volt az építkezés előtt, hogy olyan házban lakhattak, aminek pont olyan volt az elosztása, mint amire nekik szükségük volt. Így amikor úgy döntöttek, hogy elköltöznek egy új városba, nem variáltak sokat és megtervezték a régi ház nagy testvérét, ami tágasabb, modernebb és még praktikusabb utódja a réginek. A tervezés során a légies és könnyed, mégis otthonos jelszó mentén haladtunk rengeteg tároló hellyel számolva. Az anyagok és felületek megválasztásánál a természetességet tartottuk szem előtt, fő alkotó elemként pedig választásunk a gyönyörű tölgyfára esett, ami a ház egészén végig kísér minket.


“Világos, összefüggő terek, nyugodt színek, ötletes megoldások: Gyöngyiék háza mindent tud.

Korábban egy, a jelenlegi veresegyházi otthonukéhoz hasonló elosztású házban élt a fiatal pár, ám annak környéke egyre kevésbé felelt meg az igényeiknek. Mivel az előző épület már bevált megoldásairól nem szerettek volna lemondani, annak mintájára álmodták meg az újat, egy kicsit tágasabb kivitelben. “Szerettük volna, ha a gyerekeknek van elég helye játszani, úgy, hogy szem előtt legyenek” – meséli Gyöngyi. A könnyen átjárható, nagy terekkel bíró házban az elcsúsztatott emeletes szerkezet gondoskodik arról, hogy minden funkciónak elegendő hely jusson. 

A földszinten a szigettel elválasztott konyha-étkező-nappali, illetve a konyhából elérhető háztartási helyiség és fürdő kapott helyet, ebből az egységből nyílik a gardrób és a szülői háló, illetve a gyerekek szobája – a különböző rendeltetésű helyiségek tökéletesen logikusan kapcsolódnak egymáshoz. 

A közösségi terekkel ellentétben a hálószobában a sötétebb tónusok és meghittebb hangulat uralkodik. Legfőbb dísze az ágytámlát körülölelő, felfutó padlóburkolat rejtett hangulat fénnyel. Privát öltözőszalon hangulatát kelti az innen nyíló gardróbszoba, ahol a  klasszikus szekrényelemeket helytakarékos, kihúzható darabokkal egészítették ki. A relaxálás és felfrissülés  a gardróbból nyíló fürdőszobában folytatódhat, ahol akár egyszerre többen is használhatják a teret a különféle térelválasztási és fürdési megoldásoknak köszönhetően.

Az emeleten előrelátóan olyan vendégszobákat alakítottak ki, amelyek később kamaszszobák lehetnek majd, és itt rendezték be az otthonról végezhető munkát segítő irodát. Egy látványos, az alapvetően modern berendezést izgalmasan megbontó pajtaajtóval a nappali teljesen elzárható az előszobától, így az ügyfelek úgy jutnak fel az emeleti irodába, hogy nem zavarják a család életét.

Gyöngyiék az alaprajzok véglegesítésekor Sziráki Bianka enteriőrtervező segítségét kérték a ház berendezését illetően. “Világos, szellős, meleg hangulatú tereket, időtálló, modern stílust szerettek volna, és praktikus, könnyen tisztán tartható burkolatokat a folyton aktív gyerekek és a két kutya miatt” – meséli Bianka. A nagyobb felületeket a fehér, a szürke és a tölgy különböző árnyalataival borították, mellettük néhány bútor és kiegészítő vidám kék foltja frissíti fel a látványt, mint a különleges formájú kanapé vagy a bárszékek, amelyekbe azonnal beleszerettek.

Gyöngyi kedvence a konyha: a rend kedvéért még a kisgépeket is a homok színű frontok mögé rejtették, az étkezőbútor és a függönyök sötétebb tónusa szépen keretezi a látványt. A szokatlan formájú, ezzel többféle munka- és étkezőfelületet nyújtó konyhasziget a családi és közösségi élet központja, emellett tárolókat is rejt. Az oldalát díszítő Marrakesh cementlapok azonnal magukra vonják a tekintetet, élénk színükhöz hangolták az indukciós főzőlap szélességében felrakott falicsempéket, Faix Dóra iparművész munkáit is.

A nappali meghatározó darabja a zsírkő burkolatú szabadon álló kandalló, mely a kövek fantasztikus hőtartó képessége és a kandalló hatékony működése miatt több mint 24 órán át is képes tartani a meleget. A kandalló utánozhatatlan hangulatot teremt, mellette pihenőpadként is szolgáló játéktároló került kialakításra.

A könnyű kezelhetőség szellemében választottak fa hatású greslap padlót, amely kültéri változatában a hatalmas, helytakarékos tolóajtókon túl a teraszon is folytatódik, egységesítve a tereket. Ez fontos volt számukra, hiszen a teraszt gyakran plusz szobaként használják, különösen vendégségek idején. Mivel kedvelik a természetes fát, pácolt tölgyből készültek a lépcsőfokok, a konyha nyitott polcai és a konyhasziget munkapultja, sőt a hosszabítható étkezőasztal is. A praktikus tárolás érdekében egyedi gyártású bútorok mellett döntöttek: az előszoba és a gardrób beépített szekrényei, illetve a nappali kisebb-nagyobb elemei is így készültek. Bár otthonukban folyton zajlik az élet, a gondos tervezésnek és a stílusos berendezésnek köszönhetően lakói számára ez a ház mindig a béke szigete.”

A fenti lakberendezési projekt megjelent a “Otthon Házak különszám” 2020/2. számában Publikációkat itt tudod megtekinteni