Skandináv kicsiben

A mindössze 27 m2 alapterületű kis ház 2016-ban esett át a teljes felújításon. A pincétől a padlásig kihasználtuk a rendelkezésre álló helyet, apró méretei ellenére egy élhető, tágas, és letisztult családi fészket alakítottunk ki.

Igazi gyöngyszem, egy átalakult meseház : )


A helyszínen valóban egy meseház fogadott magas, karcsú tetővel, a bejárat mellett hatalmas fügebokorral, a barátságos atmoszféra azonnal magával ragadott. Rögtön értettem, mi húzta megrendelőim szívét ide. Szerették volna megőrizni a ház jellegét, így az alapok maradtak, minden mást azonban a modern ignyeknek megfelelően átalakítottunk.

A ház földszinti alapterülete nem több mint 27 négyzetméter, cserébe viszont 4 szinttel gazdálkodhattunk a pincét és a tetőteret is beleértve. A tulajdonosok stílus kívánságát leginkább otthonos, fiatalos skandinávként írnám le. A fehér konyhabútor, fehér/világos falak, a látszó gerendák, a téglafal, az itt-ott megjelenő finom színek, a helyenként loftos, helyenként vintage elemek mind-mind kívánt részletek voltak. Mindezek mellett kiemelten fontos volt a könnyű takaríthatóság és a családbarát kialakítás.

Alapvető vezérelvünk a tér és térérzet növelése volt, így amit lehetett lebontottunk, lefejtettünk, nagyítottunk. Ügyeltünk arra, hogy a ház értékeit megőrizzük, ahol lehet ki is emeljük, így nem volt kérdés a gyönyörű gerendák maradása az enteriőr szerves részeként, ugyanígy a téglafal és a kandalló a nappaliban és a szép fa lépcső az emeletek között. Minden kapott egy kis frissítést, hogy illeszkedjenek a modern berendezéshez.

A földszinten alakítottuk ki a konyhát, előszobát, nappalit és a nagyobb fürdőszobát. Megnöveltük a kijáratot a teraszra, elbontottuk az eredeti konyha válaszfalait, a fürdőszoba oldalfala is kicsit elmozdult az optimális helykihasználás érdekében. Itt valóban minden centiméter számított!  

A ház kis méretei ellenére a konyha kényelmes, minden szükséges funkció helyet kapott benne, még a munkafelületet is sikerült meglehetősen nagyra alakítani. Mivel étkezőasztal már nem fért el kényelmesen a konyhában, ezért hétköznapokon e célra a konyhai félsziget szolgál. A fürdőszobák kis mérete miatt a konyhában kapott helyet a mosógép és a toronyelemek folytatásaként egy olyan tároló, amely elnyeli az összes tisztítóeszközt és tisztítószert.

 A földszinti fürdőszobába sikerült egy kényelmes, 70 cm széles mosdót és egy 140 cm széles kádat is elhelyezni. Egyszerű csempéjét mozaiksor díszíti, a fali tárolókon pedig végig üvegajtókat alkalmaztunk tovább tágítva a teret: duplikáló hatása mellett bónuszként a beáramló fényt is megsokszorozza.

A bejárattól balra egy lépcsőfokkal lejjebb helyezkedik el a nappali: téglafalát fehérre festettük, az eredeti szabad teres kandallót biztonságos zárt égésterűre cseréltük, az ablakokat (mint mindenhol) műanyagra cseréltük. Az ablakokkal szemközti falra került a szülők gardróbja és a tv egy nagy, faltól-falig tolóajtós szekrénybe. A házigazdák magukkal hozták régi otthonukból a nagy, kényelmes kanapét, amit finom rózsaszín és vidám türkiz díszpárnák tesznek színesebbé.A függönyök hiánya nem véletlen – a lakók imádják, ahogy a napfény beárad és akadály nélkül csodálhatják a szépséges kertet.

Az emeleten kapott helyet a szülői hálószoba, a gyerekszoba és egy kényelmes méretű zuhanyzós fürdőszoba vécével, a szabadabb mozgástér érdekében üveg helyett zuhanyfüggönnyel. Az egyszerű csempét itt is mozaikkal dobtuk fel a süllyeszett polc hátoldalán, amit hangulatos rejtett fénnyel egészítettünk ki. Ilyen kis méretű helyiségeknél különösen fontos, hogy ne tárgyakkal, hanem felületekkel vigyünk érdekességet az enteriőrbe.

A hálószobából vezet tovább a lépcső a mesés tetőtéri szintre, ahová később a szülői hálószoba költözik, ha a gyerkőcök birtokba veszik a jelenlegi helyét. A falakat ugyanis úgy terveztük, hogy később itt két gyerekszoba is kialakítható legyen.

Burkolatok tekintetében minden szinten laminált padló mellett döntöttünk, a fürdőszobákba pedig hidegburkolat került hasonló fa hatású mintázattal.

A fenti lakberendezési projekt megjelent a “A mi Otthonunk” 2019/6. számában. Publikációkat itt tudod megtekinteni.