Budai megújulás

Az egész azzal indult, hogy a gyerekek külön szobákat szeretnének, végül mégis elkapott minket a lendület, és az egész lakást felfrissítettük. No nem két díszpárnával, inkább visszabontással az alapokig. Eltávolítottunk pár válaszfalat, és kialakítottunk egy tágas, világos, családközpontú elrendezést, ahol mindenkinek van privát szférája, de a legjobb mégis a reggelizőpult körül összeülni, együtt.


A fiatal pár igényei magától értetődőek voltak amikor megkerestek az átalakítással, hiszen miért is kellene új otthont keresni, ha amúgy az jó helyen van, megfelelő a mérete, napos és még szerethető is. A nem megfelelő beosztás könnyen átformálható, jelen esetben a korábban egy nagyobb szobán osztozó gyermekeknek kellett külön szobákat kialakítani, s ha már a helyiségeket újra kellett osztani, belefért egy kis frissítés is az egész lakáson.

A korábban falakkal határolt előszobát és konyhát az étkező felé kinyitottuk, megnövelve a térérzetet, és ezzel a lépéssel máris lehetőség adódott a sokkal praktikusabb konyhai elrendezésre: meg lehetett növelni egy reggeliző résszel a konyhapult felületét, az előszobában egy kis hozzáépítéssel tolóajtóval kényelmes gardróbot alakítottunk ki, és újragondoltuk a korábbi előszobaszekrényt is. Az átalakítással a tárolás mellett kétszemélyes pad segíti a reggeli rohanós készülődést.

A konyha is megszépült, gyönyörű matt akril frontokat kapott kellemes kőhatású munkalappal, a konyhagépek részben maradtak, hiszen működőképesek, ám később akár beépíthetőkre is válthatók. Könnyű takaríthatósága és modern megjelenése miatt üveg hátfal került a pult és a felső elemek közé. Bár az ablak előtti pult csak 20 cm mély, mégis rengeteg plusz felületet ad és még a radiátort is el lehetett takarni.

A fiúszoba a régi szülő háló helyére került, a gyerekek korábbi nagyszobájából alakítottuk ki a lányszobát és a szülői hálófülkét. Utóbbinál nem volt szükség, hogy ablakos helyiség legyen, hisz kizárólag alvás céljára szolgál, ám a fény és a friss levegő bejutásáról gondoskodtunk. A kis szülői hálószoba méretei ellenére minden szükséges dologgal felszerelt. Még egy kis dolgozósarok is befért az ágy lábához,bal oldalon pedig falba süllyesztett tolóajtós szekrény lapul. A lakásban uralkodó földszínek mellett a hálószobába egy kis csillogás is jutott, arany mintás tapétával és aranyszálakkal átszőtt római rolóval.

A falbontások és új falak bekerülése miatt az összes belső nyílászárót kicseréltük, a nappali praktikus tolóajtót kapott.

A nappaliban játszottunk egy kicsit a fényekkel is, rejtett hangulatfényt alkalmaztunk körben a mennyezeten. A kanapé szövete szerelem volt első látásra, így a lakás meghatározó kiegészítő színének a türkizt választottuk. Mellette különböző mintákkal és textúrákkal játszottunk, mint például a tv mögött megjelenő tapéta vagy a sötétítő függöny mintázata.

A tervezés kezdetén a fürdőszobát és a wc-t kihagytuk a felújítási koncepcióból, végül mégis megújultak, hogy belesimuljanak az újjáéledt lakás hangulatába.

A helyiségek újraosztása mellett kicseréltük a radiátorokat, a korábban falon kívül futó fűtéscsövek falon belülre kerültek, és az elektromos hálózat is megújult. A padlón a vizes helyiségek kivételével mindenütt vízálló laminált padlót alkalmaztunk.

Alapvetően mindenhol világos színekkel dolgoztunk, a türkiz árnyalatait használva kiegészítésképpen. A gyerekek maguk választhattak tapétát, amihez a bútorokat és egyéb kiegészítőket hangoltuk. Törekedtünk a letisztult, világos és barátságos stílusra, haszontalan részletekkel sehol nem zsúfolva a teret, és arra, hogy minden felület gyerekbarát, könnyen tisztítható és időtálló legyen.

A fenti lakberendezési projekt megjelent a “A mi Otthonunk” 2019/4. számában. Publikációkat itt tudod megtekinteni.