Letisztult skandináv otthon

A kétgyermekes fiatal házaspár 2021 tavaszán keresett meg azzal, hogy végre megtalálták azt a házat, amiben el tudják képzelni életük új szakaszát. Szerencsés időben tudtuk elkezdeni a tervezést, mert a ház még csak papíron létezett, így bontás nélkül változtathattunk a belső elrendezésen és a nyílászárókon. Volt is mit ☺


Az egyik legnagyobb módosítás a lépcsőt érintette. Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy betesznek a tér közepére egy U alakú lépcsőt, ami teljesen elzárja egymástól a ház bizonyos részeit, nem beszélve arról, hogy egy sötét lyukat eredményez magánál a lépcsőnél és a mögötte/alatta lévő térnél is. Ezt orvosolandó megváltoztattuk a lépcső futását, aminek köszönhetően teljesen kinyílt a tér tökéletes helyet biztosítva az étkezőnek és egy játszósaroknak. Ennek az egy változtatásnak köszönhetően az emeleten a három hálószoba mellé sikerült még egy egészen tágas háztartási helyiséget is kialakítani a fürdőszobához kapcsolva, ami különösen praktikus egy több gyermekes család esetében, plusz a wc-t külön helyiségben megoldani. A dominó hatás egy különösen szerencsés példája ez.

A földszinten maradtunk az egybenyitott konyha-étkező-nappali elrendezésnél, de az előteret tágasabbá tettük, hogy legyen elég hely a megérkezésre, cipő-kabát cserére, tárolásra, valamint itt alakítottuk ki Barka, a család négylábú tagjának a helyét is. Az előszobából nyílik még egy dolgozó/vendégszoba, egy kis fürdőszoba és egy kamra.

A ház stílusát tekintve az első perctől biztosak voltunk abban, hogy a skandináv design lesz a vezérfonal – nyugodtságával, letisztultságával tökéletesen illik a lakók életviteléhez és életfelfogásához. A neutrális anyag- és színhasználat mellett nagyon fontos szempont volt a könnyen kezelhetőség, egyszerű takaríthatóság és a sok tároló kialakítása, hogy mindennek meglegyen a saját helye. Világos tereket szerettünk volna, így a nyílászárók kialakítására és elhelyezésére is különös hangsúlyt fektettünk, így került például egy falban futó tejüveg tolóajtó a konyha és az előszoba közé, valamint növeltük meg a kertbe vezető tolóajtó méretét.

Fontosnak tartottuk még a könnyű átláthatóságot és a szellősséget, így például mialatt a szülők a konyhában serénykednek, gond nélkül rálátnak a nappaliban játszó gyerekekre. Többek között ezért is került a főzőlap a félszigetre, és nem a fal mellé, valamint így az sem marad ki a buliból, aki éppen a konyhában tevékenykedik, ha épp a társaság a nappaliban gyűlik össze.

A könnyen tisztán tarthatóság jegyében a konyha-étkező-nappali terébe például vízálló laminált burkolatot választottunk, ami hozza a hidegburkolatok tisztítási előnyeit, mégis egész évben meleg érzetet biztosít, és ezért választottunk szinte mindenhol laminált bútorlap felületeket az igazi fa felületek helyett, mert így nem kell azon aggódni, hogy mikor ki hogy sérti meg. A gyerekbiztos, könnyen letörölhető felületek a kiegyensúlyozott otthoni élet alapkövei ☺ Egyedüli kivétel ez alól az étkezőasztal, hiszen mindannyian odáig vagyunk a természetes felületekért, és ha az a bizonyos felület történetesen egy 5 cm vastag tömör tölgy, abban nem sok bántódás eshet, ha pedig idővel mégis mutatja a használat nyomait, könnyen felújítható.

A tárolókat igyekeztünk úgy kialakítani, hogy ne domináljanak a térben: az étkezőből induló tárolós pad elfut egészen az ablakig, mégsem uralkodik el téren, mint egy magasabb szekrény. Rengeteg mindent elrejt, könnyen hozzáférhető a gyerekeknek is és még extra ülőfelületként is szolgál. Vendégség esetén kifejezetten hasznos. A nyitott polcok így megmaradhattak olyan fókuszpontnak, amin a legszeretettebb tárgyak kapnak figyelmet.

A fenti lakberendezési projekt megjelent “a mi Otthonunk” 2023/2. számában. [A Publikációkat itt tudod megnézni]