Vidéki idill

2020 végén találkoztunk először a tulajdonosokkal a helyszínen, ahol rögtön magával ragadott a hely bája és az a potenciál, amit a ház magában rejtett. Tipikus Kádár kockaként indította az életét, majd valamikor kapott egy hozzátoldást a hátsó részen, amit sosem fejeztek be.


Először rendbe kellett tenni az alaprajzot, mert a fő pontok ugyan egészen rendben voltak, de amint megvizsgáltuk a napi használati útvonalakat, funkciókat, követelményeket, pár ponton hozzá kellett nyúlni. Válaszfalakat toltunk el, ablak- és ajtónyílásokat helyeztünk át és módosítottuk a méretüket, a nappali pedig kapott egy teljesen új nagy ablakot.

Vezérelvünk az értékek megtartása, a településképbe simulás volt a nyilvánvaló modernizáció mellett. Természetes anyagokkal, természetközeli színekkel és felületekkel dolgoztunk, az otthonosság, puhaság, kuckósság megteremtése volt a kérés mindamellett, hogy két fiú mellett legyen könnyű a takarítás is.
A téralakításban az egyik legnagyobb változtatás az előszoba és a konyha közti válaszfal elbontása volt, valamint jobban megnyitottuk az átjárást a nappali irányába is, ami teljesen átformálta a térérzetet: sokkal szellősebb, világosabb, élettel telibb lett a tér és egy nagyobb, jobban funkcionáló konyhát tudtunk kialakítani. A konyha egy további érdekességet is rejt, mégpedig egy tolóajtót a folyosó és vizes helyiségek irányába, így ki tudtuk küszöbölni azt a hiányosságot, hogy nincs egy wc/kézmosó közvetlenül a bejárat mellett.

Mivel a konyha nem kapcsolódik közvetlen teraszajtóval a teraszhoz- az a bejárati ajtón át közelíthető meg- így a konyhában lévő ablakot alakítottuk át úgy, hogy megnöveltük a szélességét és hagyományos ablak helyett tolóablakot tettünk be. Ennek köszönhetően a konyha mégis direkt kapcsolatba került a terasszal, a terasz felől pedig egy külső bárpultot alakítottunk ki.

A ház kedvenc részlete talán a nappali olvasókuckós új ablaka. Nem is értjük, hogy hogyan hagyhatták ki ezt a ziccert, semmi sem indokolta korábban, hogy ott zárt falat kapott a nappali, hiszen ráadásul a zöld kertre, az öreg diófára néz. Szintén új elem a nappali kandallója, egy használaton kívüli kéményt tudtunk felhasználni.

Jelenleg a gyerekek játszó szobája egy nagy dupla tolóajtóval kapcsolódik a nappalihoz, amit úgy alakítottunk ki, hogy ha a fiúk később külön szobába mennének a jelenlegi közös hálószobájukból, az könnyűszerrel megoldható legyen.

A viszonylag kis alapterület ellenére a ház hátsó traktusában ki tudtunk alakítani 2 fürdőszobát, egy háztartási helyiséget és egy külön gardróbot a szülőknek.

A tulajdonosok is imádnak új életet adni régebbi bútoroknak, anyagoknak, így a ház több pontján megjelennek az általuk felkutatott és felújított bútorok, mint a gyerekek játszószobájában a komód, az étkező garnitúra, az éjjeliszekrények vagy a varrógéplábú kisasztal a folyosón, illetve nagyon sok mindent saját maguk készítettek el, mint például a fiúk szobájában a falburkolatot.

Ez a ház tele van szeretettel, vidámsággal és könnyedséggel. Keserédes érzés egy ilyen projekt lezárása, de a végeredmény kárpótol.