Hosszas családi és baráti nyaggatásra úgy döntöttem, fejet hajtok akaratuk előtt, és végre elkezdem a blogot 🙂 Mi is lenne erre a legalkalmasabb téma, mint az egyik legkedvesebb projektem bemutatása. Csapjunk is bele.

A történet 2016 nyaráig nyúlik vissza, amikor is egy nagyon aranyos fiatal pár keresett fel  azzal, hogy vettek egy szuper cuki  kis házikót Szeged egy nyugodt kertvárosi részén, amit szeretnének teljes körűen felújítani akkor még kettő, de nemsokára három fős kis családjuk részére.

A dolog érdekessége, hogy régen ez nyaraló övezet volt kis hétvégi házakkal, gyümölcsösökkel, haszonkertekkel. Az utcában ez az egyetlen ház, ami túlélte az elmúlt évek modernizációját – a szomszédos telkeken mind elbontották a régi üdülő házakat és helyükre nagyobb alapterületű családi házakat építettek. Megrendelőim viszont pont ebbe a hangulatos, szívet melengető kis házikóba szerettek bele, amit nem is csodálok 🙂 Szerették volna megőrizni a ház jellegét, így az alapok maradtak, minden mást viszont a modern igényeknek megfelelően átalakítottunk.

Amikor azt mondom kis ház, valóban kicsire gondoljatok 🙂 Nem több, mint 27 m2 a földszint hasznos alapterülete, cserébe viszont 4 szinttel gazdálkodhatunk. Na jó, a legalsó és a legfelső szint csak fele ekkora, de annál tutibb.

A cél a földszinten egy kényelmes nappali, egy minél nagyobb konya étkező résszel és egy praktikus kis kádas fürdőszoba kialakítása volt.

Az emeleti részre képzeltük el a szülői hálószobát, egy gyerekszobát és egy zuhanyzós fürdőszobát, viszont úgy kezdtünk el gondolkodni az elrendezésen, hogy a szint később 2 elkülönülő gyerekszobává alakítható legyen.

A 2. emeleten kerülne később kialakításra a szülői hálószoba, ami első körben tároló funkciót látna el. A pince szint is kapna a tároláson kívül egy funkciót: Itt lenne egy elvonulós társasági helyiség tv-vel, nagy asztallal. Nagyobb családi ebédek is itt kapnának helyett, lévén a földszinten erre már nem lenne alkalmas hely.

A házat az eladásig életvitel szerűen lakták, a belső tereket időről időre toldották/foltozták, ami érdekes képződményeket eredményezett 🙂 Vannak viszont olyan értékei, amiket mindenképpen szerettünk volna megőrizni, mint például a gerendás mennyezet, a kandalló és a tégla felület a majdani nappali részen.

Lássuk akkor, hogy honnan is indultunk:

Az első képen az előszobai rész látszik, a téglás fal mögött takarásban a bejárati ajtóval. A fehér fal mögötti helyiség pedig a konyha.

A nappali rész két lépcsőfokkal alacsonyabban van, mint a konyha-előtér. Egy hangulatos kis kandallóval büszkélkedik, ami azonban “kis” felújításra szorul.